Paniekaanval? Luister naar je lichaam!

Veel mensen die een paniekaanval ondervinden, ervaren dit als verschrikkelijk: een regelrechte verstikking waardoor je denkt dood te gaan en er geen uitweg meer lijkt te zijn. Landelijk zijn er veel meer mensen die last hebben van paniekaanvallen dan je aanvankelijk zou denken.

Een paniekaanval wordt veroorzaakt doordat het stresshormoon cortisol te overvloedig in je lichaam aanwezig is. Dit moet zo snel mogelijk worden afgevoerd, anders richt het schade aan. Dit uit zich in stress en kan doorschieten naar een aanval van paniek. Je lichaam geeft bij een paniekaanval eigenlijk kortweg aan dat het zo niet langer kan. Je lijf wil dat er naar geluisterd wordt en dat je de signalen, die aangeven dat er iets mis is, niet langer negeert. Die signalen hebben zich vaak al eerder voor lange perioden geuit in een bepaalde vorm van stress. Tijdens sessies zie ik vaak dat een persoon de (emotionele) stress niet heeft verwerkt en deze daarom langzaam op laat stapelen.


Dit hoopt zich op tot het lichaam het niet meer aan kan en als het ware kortsluiting krijgt. Hierdoor ontstaat een paniekaanval. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt, je gaat sneller ademhalen en je gestel maakt zich klaar voor ‘fight of flight’. Terwijl er eigenlijk geen reden tot vechten noch vluchten is.

Zodra je je bewust wordt dat je meerdere keren achtereen een paniekaanval hebt gehad, kunnen er zich bepaalde patronen in je onderbewustzijn vormen waardoor een angst ontstaat. De gedachten en het beeld wat jij ziet bij zo’n paniekaanval creëert deze angst. Op onbewust niveau maak je namelijk een link aan die deze angst aanwakkert. Je krijgt als het ware paniek om het idee dat je een paniekaanval zou kúnnen krijgen. Het kan bijvoorbeeld in je opkomen dat je bang bent om flauw te vallen.  Dit terwijl je bloeddruk tijdens een paniekaanval dusdanig hoog is dat je fysiek niet eens in staat bent om ineen te zakken!

Het is goed om je er bewust van te zijn dat je zo’n angst zelf onbewust creëert tijdens het hebben van een paniekaanval. Die angst is namelijk naar alle waarschijnlijkheid de trigger voor de volgende aanval. Dit terwijl ja wellicht in totaal maar één of twee keer een echte uitbarsting hebt gehad.

Vaak wordt gedacht dat je haast onmogelijk van deze aanvallen af kunt komen en er maar mee moet leren leven. Echter is het niet meer dan onbewust aangeleerd gedrag wat gemaakt is om je te beschermen . Je bent toch ook niet geboren met dit gedag? Hier kun je dus ook weer afstand van doen.

Gelukkig kunnen we samen middels hypnotherapie werken om dit patroon te doorbreken en de onderliggende emoties te verwerken. Hierdoor krijg je weer controle over je lichaam aangezien we je onderbewustzijn en bewustzijn weer op één lijn krijgen.

Vind je dit een interessant artikel en je wil meer weten over de behandelwijze van paniekaanvallen? Kijk dan eens op Paniekaanvallen

Over de schrijver
Reactie plaatsen