Wat kan hypnotherapie voor jou betekenen?

Hypnotherapie is een therapievorm waar hypnose bij gebruikt wordt. Tijdens deze therapie kunnen we hypnose als hulpmiddel inzetten om in contact te komen met jouw onderbewustzijn. Het grote verschil tussen vele andere therapieën is dat we veel minder op rationeel niveau werken (bewustzijn) en meer vanuit het onderbewustzijn. Hier liggen ook de wortels van jouw hulpvraag. We kunnen tijdens zo’n sessie heel doelgericht kijken naar jouw onderbewuste overtuigingen die er voor zorgen dat je een bepaald gedrag vertoont, waarom jou iets triggert en waardoor je iets specifieks voelt in een bepaalde situatie.


Het verschil

Vaak weten mensen rationeel heel goed dat ze niet bang hoeven te zijn, iets niet moeten pakken om hun gevoel te bevredigen of dat ze zich niet meer verdrietig of down hoeven te voelen. Toch kunnen ze het op één of andere manier niet loslaten en dit creëert dan een innerlijk conflict. Dit heeft te maken met jouw onderbewustzijn. Ruim 95% van al jouw handelingen doe je vanuit je onderbewustzijn en maar 5% vanuit je bewustzijn.

Wat het verschil is tussen het bewustzijn en onderbewustzijn? Vanuit het bewustzijn denken we logisch en analytisch. Ook komen al onze gedachten en wilskracht hier vandaan. Net als plannen maken en je kortetermijngeheugen. Dit lijkt dagelijks heel veel, echter is het maar die 5%.

En wat is het onderbewustzijn dan? Het onderbewustzijn is eigenlijk een harde schijf waar al jouw gewoonten, gedragingen, emoties en lange termijn geheugen opgeslagen liggen. Praktisch alles waar je niet over na hoeft te denken, komt hier vandaan. Dus bijvoorbeeld wanneer je je veters aan strikken bent, denk je hier niet meer over hoe het moet, maar doet het gewoon. Nog een voorbeeld is wanneer ik jou vraag hoeveel 4 + 4 is. Dan zal er waarschijnlijk direct als antwoord 8 in je opkomen. Maar als ik aan jou vraag hoeveel is 688x 364 dan moet je overschakelen op nadenken. Het eerste sommetje doe je dus vanuit je onderbewustzijn en voor de tweede zal je (waarschijnlijk) wat bewuster moeten nadenken.


Opboksen tegen jezelf

Stel je voor dat iemand je uitnodigt om te gaan boksen, terwijl jij zelf totaal geen ervaring hebt met deze sport. Degene tegenover je in de boksring wel, namelijk 7 dagen in de week. Jij kan dan vanuit je wilskracht misschien een paar goede tikken uitdelen, maar uiteindelijk ga jij het niet van deze persoon winnen. Dit is eigenlijk wat je ook aan het doen bent als je een bepaald patroon probeert door te breken. Wanneer dat niet lukt, dan ben je duidelijk aan het opboksen tegen jouw onderbewustzijn, die 95 %. Dit kun je even volhouden maar niet lang. Jouw onderbewustzijn en bewustzijn liggen niet op één lijn en dit zorgt voor een innerlijke strijd. Daarom lukt het vaak niet met puur en alleen je gedachten te veranderen om het probleem los te kunnen laten.

Het is goed om te weten dat jij niet geboren bent met die angst, de vervelende emoties die je ervaart of de innerlijke drang om iets te willen pakken. Deze gevoelens die zich uiten tot een bepaald gedrag zijn ergens in jouw leven ontstaan. Dat betekent dat je er ook weer afscheid van kunt nemen! Je kunt deze weer terug buigen naar de oorspronkelijke blauwdruk.


Simpel voorbeeld

Een vrouw van 40 jaar komt bij mij in de praktijk met angst voor vogels. Van alles wat fladdert raakt zij in paniek. Volgens haar ouders heeft ze tot haar 7e jaar geen angsten gehad voor gevleugelde vrienden. Maar na haar 7e jaar werd ze steeds angstiger voor vogels. Deze dame heeft dit heel lang kunnen onderdrukken en onder controle kunnen houden door bijvoorbeeld situaties te vermijden. Maar alles wat je wegduwt, komt net als een bal onder water net zo hard terug.

Met hypnotherapie kwamen we erachter waar de kern ligt van haar angst. Ze was namelijk als kind een keer ontzettend geschrokken van een reiger die op haar afvloog. Dit had zo een impact op haar gemaakt, dat haar onderbewustzijn dit geregistreerd heeft als een bedreiging. Vanaf dat moment wil haar onderbewustzijn haar beschermen voor alles wat lijkt op zo’n reiger. Een angst als deze begint meestal heel klein en langzaam wordt het een kettingreactie. Op deze manier wordt de angst ook steeds meer bekrachtigd en op dat moment als waarheid gemaakt: ik heb een angst voor vogels.


Niet hebben maar doen

Vaak zie ik dat mensen hun probleem erkennen in de vorm” ik heb een angst”, alleen dat is het absoluut niet. Je hebt het niet maar je doet het! Misschien denk je nu wat bedoel je hier nu mee? Als je iets hebt dan kan je het vastpakken en is het tastbaar (zoals het vasthouden van een pen) maar een angst, verslaving, depressie, emoties of een ander bepaald gedrag kun je niet vastpakken. Je hebt het dus niet maar doet je angst. Niet met opzet natuurlijk, maar wel met een onderbewuste overtuiging. Het onderbewustzijn wilde je destijds beschermen en is dit nu niet meer nodig, alleen die overtuiging zit nog wel diep geworteld.

Doordat je nu weet dat je een angst of gewoonte niet hebt maar onbewust bent gaan doen, kun je er ook iets mee. Jij kunt weer eigenaar van jouw probleem zijn! De kracht van hypnotherapie is dat we snel bij de kern van het probleem kunnen komen en daardoor ook snel resultaat kunnen boeken. Doordat we het onderliggende gevoel veranderen, veranderen jouw gedachten ook mee. Wanneer jij je goed voelt heb je positieve gedachten en zodra jij je slecht voelt, heb je ook vaak negatieve gedachtes. Zo simpel is het. Dus het onderliggende gevoel in jouw onderbewustzijn is heel bepalend hoe jij je voelt, handelt en gedraagt.

Het mooie van hypnotherapie is dat het heel breed inzetbaar is. Je kunt dan denken aan:

Dit zijn enkele thema’s die dagelijks behandeld worden. Op de website staat een uitgebreide lijst met toepassingen waar ik jou wellicht bij kan helpen. Heeft dit bovenstaande jouw interesse gewekt, ben jij klaar voor verandering en wil jij jouw bewustzijn en onderbewustzijn weer op één lijn laten komen? Kijk dan eens rond op de website wat ik voor jou kan betekenen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen